Nieuw: Betaal nu achteraf bij afleveren of betaal bij ophalen (in Aalsmeer)

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Voordeligste van de Benelux
Direct uit voorraad leverbaar
Meest realistische vlameffect
Gratis verzenden in de Benelux

Elektrische haard versus open haard

Inhoud
3 zijdige sfeerhaard Imperial vlammenspel

Een heerlijke knisperend geluid en een kamer gevuld met warmte en sfeer; een open haard is een echte aanvulling op iedere woonkamer. Toch is een echte open haard behoorlijk schadelijk voor het milieu. Lees hier welke nadelen een echte open haard heeft en welke alternatieven er op de markt zijn!

Nadelen open haard

Ook al is een open haard een echte eyecatcher in je huiskamer, het vele onderhoud is een van de grote nadelen. Je hebt bijvoorbeeld behoorlijk wat hout nodig om een kamer helemaal te verwarmen. Dit hout moet je dus kopen, sjouwen en ook ergens op kunnen slaan. Naast het vele onderhoud wat je moet bijhouden als je een echte open haard hebt, zijn er ook nadelen waar je misschien niet direct bij stil staat:

Brandgevaar

Een groot nadeel van een echte open haard is het brandgevaar. Je moet altijd in de buurt blijven als je de open haard aangestoken hebt. Zeker als je kinderen en/of huisdieren hebt, kan een open haard best gevaarlijk zijn.

CO2 uitstoot

Nog een nadeel van een echte open haard is de CO2 uitstoot die vrijkomt wanneer de haard brandt. De uitstoot die een open haard produceert, is zelfs schadelijker dan dieselauto’s. De uitstoot van een open haard stinkt ook erg. Hier heb je dus ook last van als je een open haard hebt.

Fijnstof in de woning

Veel van de uitstoot van een open haard wordt naar buiten afgevoerd, maar je kunt niet voorkomen dat een deel in je huis terecht komt. Dat betekent dat er dus ook fijnstof in je woning komt. Dit kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid.

Open haard binnenkort verboden?

Op dit moment is het niet verboden om een open haard te hebben in Nederland, maar de kans bestaat dat dit niet lang meer gaat duren. Er worden namelijk steeds meer nieuwe richtlijnen opgesteld met betrekking tot het reduceren van de uitstoot van CO2. Omdat de open haard hier een groot aandeel heeft, zullen deze op den duur uit de huishoudens verwijderd worden.

Wat zijn milieuvriendelijke alternatieven voor de open haard?

Kan je niet zomaar afstand doen van je open haard? Dat is begrijpelijk! Een open haard brengt veel sfeer met zich mee. Gelukkig zijn er wel genoeg alternatieven. Denk eens aan een elektrische sfeerhaard. Voor ieder huishouden is er een geschikte elektrische sfeerhaard te vinden. De haarden komen in veel verschillende formaten en designs, waardoor je altijd genoeg keus hebt. Er zijn drie verschillende soorten elektrische sfeerhaarden die je kunt kiezen als alternatief voor de echte open haard.

Inbouw sfeerhaarden

Een inbouwhaard wordt geplaatst in de al bestaande open haard. Zo maak je efficiënt gebruik van de ruimte die je hebt en hoef je er geen nieuwe nis voor te maken. Het voordeel van een inbouwhaard is dat je geen rekening hoeft te houden met de afvoer van de uitstoot; die is er namelijk niet. Je hebt alleen een stopcontact nodig om de haard aan te kunnen zetten!

Wandhaard

Ook een wandhaard is een goed alternatief voor iedereen die wel de lusten van een open haard willen, maar niet de lasten. De elektrische wandhaard hang je op elke gewenste plek in je huis op. Doordat je voor deze haard geen nis hoeft te hebben, verplaats je hem eenvoudig als je je interieur verandert.

Driezijdige sfeerhaarden

Vanuit elke hoek een echt vlammenspel? Dan is een driezijdige sfeerhaard een goed alternatief voor je open haard. Door de drie zijden kan je de haard vanuit alle hoeken goed zien branden. Daardoor is de driezijdige sfeerhaard het meest realistische alternatief voor een originele open haard.

Koop een elektrische sfeerhaard

De overstap naar een elektrische haard zal over een tijdje toch echt de realiteit worden. Gelukkig kleven er een hoop voordelen aan een elektrische haard ten opzichte van een echte open haard. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud. Een elektrische open haard hoef je alleen maar in het stopcontact te pluggen en hij doet het; gesjouw met hout is verleden tijd. Daarnaast is een elektrische haard vele malen beter voor het milieu dan een originele open haard.

Heb je nog vragen over de elektrische variant van de open haard? Neem vooral contact met ons op!

Bekijk onze modellen

Elektrische inbouw sfeerhaard Grande 106cm
Grande
Elektrische inbouw sfeerhaard Royal 183cm
Royal
Elektrische wand sfeerhaard Majestic 182cm
Majestic
Mayor