Nieuw: Betaal nu achteraf bij afleveren of betaal bij ophalen (in Aalsmeer)

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Voordeligste van de Benelux
Direct uit voorraad leverbaar
Meest realistische vlameffect
Gratis verzenden in de Benelux

Wat is het verbruik van een elektrische sfeerhaard?

Inhoud

Ondanks de stijgende elektriciteitsprijzen kiezen steeds meer mensen voor een elektrische sfeerhaard. Dit komt doordat een elektrische haard velen malen beter voor het milieu is dat de traditionele open haard. Door opgestelde regels van de overheid, moet de stikstofuitstoot drastisch naar beneden. Daarom worden open haarden in de toekomst verboden; deze zorgen nog steeds voor een groot deel van de uitstoot van stikstof. Een elektrische sfeerhaard is een duurzaam alternatief voor de echte open haard!

Hoeveel verbruikt een sfeerhaard?

Een sfeerhaard zonder verwarmingselement verbruikt automatisch minder dan een elektrische haard met verwarming. Wanneer je een sfeerhaard zonder verwarming hebt, verbruikt deze gemiddeld tussen de 10 en 60 Watt. Als je een sfeerhaard met verwarming hebt, verbruikt deze tussen de 1000 en 2000 Watt. Een groot verschil dus!

Wat kost het gebruik van een elektrische sfeerhaard?

De kosten van het gebruik van een elektrische hangen af van een aantal factoren. Als eerste spelen de huidige elektriciteitsprijzen een belangrijke rol. Deze schommelen door het jaar heen dus het verschilt het hele jaar door hoeveel je precies betaalt voor het aanzetten van je sfeerhaard. Ook het vermogen van de sfeerhaard telt mee. Hoe hoger het vermogen, hoe meer stroom hij verbruikt. Als laatste zijn ook het aantal uren per dag dat je de sfeerhaard aan hebt van belang. Hoe langer je de sfeerhaard aan hebt, hoe meer het je kost.

Controleer het vermogen van de sfeerhaard

Als eerste bepaalt het vermogen van de sfeerhaard hoeveel het je kost om de sfeerhaard aan te hebben. Een sfeerhaard met verwarming heeft bijvoorbeeld een veel groter vermogen dan een sfeerhaard zonder verwarming. Hoe hoger het vermogen, hoe meer stroom de haard verbruikt.

Bepaal het aantal branduren per dag

Hoeveel uur per dag je de haard aan hebt, speelt ook mee in de rekensom. Hoe meer branduren, hoe meer stroom de haard verbruikt en hoe duurder het is. Er zit dus een verschil tussen 12 branduren en bijvoorbeeld 6 branduren.

Check je energietarief bij je energieprovider

Als laatste speelt ook het energietarief een grote rol. De energieprijzen dalen en stijgen. Check bij je energieprovider hoeveel je betaalt voor je stroom zodat je van tevoren weet hoeveel je kwijt bent voor het branden van een elektrische sfeerhaard.

Als je al deze factoren bij elkaar neemt, kun je een prijsschatting maken voor het branden van de elektrische sfeerhaard. Deze rekensom ziet er dan als volgt uit:

Aantal uren per dag gebruik * (vermogen elektrische sfeerhaard in Watt / 1000) * kosten per kWh= verbruik elektrische sfeerhaard in euro per dag

Bereken het verbruik van de elektrische sfeerhaard zonder verwarming

Onze Inbouwhaard Grande 106cm verbruikt bij maximaal verbruik 28 Watt. Stel, je hebt de haard 12 uur per dag aan en je betaalt € 0,517 euro per kWh. Dan ziet de berekening er zo uit:

12* (28/1000) * € 0,517 = € 0,173712

Wanneer de elektrische haard 365 dagen per jaar 12 uur aanstaat zijn de jaarlijkse kosten voor het gebruik van de elektrische inbouwhaard Grande € 63,40. Dit is uiteraard afhankelijk van het eigen energietarief.

Bereken het verbruik van de elektrische sfeerhaard met verwarming

Onze Driezijdige sfeerhaard met verwarming Magnific 109 cm verbruikt bij maximaal verbruik inclusief verwarming 1400 Watt. Stel, je hebt de haard met verwarming 12 uur per dag aan en je betaalt € 0,517 euro per kWh. Dan ziet de berekening er zo uit:

12* (1400/1000) * € 0,517 = € 8,6856

Schakel je de verwarming uit, maar geniet je nog wel van het vlammenspel? Dan is het verbruik van de sfeerhaard gelijk aan de sfeerhaard zonder verwarming (zie rekenvoorbeeld hierboven). 

Tv-kast met sfeerhaard

Voor de enthousiaste vuurliefhebber die ook geniet van een hele avond televisie kijken, biedt een tv-kast met een elektrische haard de ideale oplossing. Hiermee wordt

Read More »

Bekijk onze modellen

Elektrische inbouw sfeerhaard Grande 106cm
Grande
Elektrische inbouw sfeerhaard Royal 183cm
Royal
Elektrische wand sfeerhaard Majestic 182cm
Majestic
Mayor